Kleren zijn belangrijk om jezelf te presenteren richting anderen. Ze laten iets zien van je persoonlijkheid, karakter en levensvisie. Daarom is het belangrijk om goed voor je kleding te zorgen. Je favoriete colbert, die stoere dames jeans en je stoere blouse of jurk wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Hedendaagse kleding is vaak duur genoeg. Dus jouw kleren lang mooi houden bespaart je ook nog eens geld. Maar hoe kun je op een goede manier die fraaie spijkerbroek, je tuincollectie en de andere kleding die je hebt bewaren en verzorgen? In dit blog hebben we de beste tips voor je verzameld om zuinig en doordacht mt je dure kleding om te gaan. Doe er je voordeel mee!

De wasinstructies zijn hét uitgangspunt voor een goede kledingverzorging

Een van de belangrijkste tips om voorzichtig en slim je kleding te verzorgen, is om altijd de meegeleverde wasinstructies op te volgen. Op het etiket in de kleding kun je vinden op welke temperatuur je het betreffende kleding stuk moet wassen. Ook kun je hier lezen of je de kleding in de wasmachine kunt stoppen of deze met de hand moet wassen. Door je aan de etiketinstructies te houden blijft je kleding langer in optimale staat en slijt deze minder snel.

Let goed op de wastemperatuur

Kleding die te heet gewassen wordt, wordt sneller lelijk. Zorg er daarom voor dat je de aangegeven wastemperatuur nooit overschrijdt. Meestal is wassen op 30 graden afdoende voor een schoon resultaat. Bijkomend voordeel is dat je door op een lagere temperatuur te wassen ook energiekosten bespaart. Zo sla je dus twee vliegen in één klap!

Gebruik liever een vlekkenreiniger dan heet te wassen

Heb je een of meer vlekken in je kleding zitten? Kies er dan voor om een vlekkenreiniger te gebruiken in plaats van op en hogere temperatuur te wassen. Je kleding wordt zo schoner, terwijl op een lagere temperatuur de was doen beter is voor het milieu én voor je eigen portemonnee!

Ook het strijken en drogen moet je doordacht aanpakken

Op kledinglabels kun je ook terugvinden of de kleren gestreken en gedroogd moeten worden. Bepaalde stoffen zijn namelijk niet geschikt om in de wasdroger te stoppen of om te strijken. Doe je dit wel, tegen de voorschriften in, dan is er een kan op snellere slijtage en wordt je kleding of en lelijk.

Sorteer je kledingstukken in de kast

Wat het bewaren van kleding betreft, raden we je aan om je kleding goed te sorteren. Broeken hoen bij broeken, truien bij truien en ook T-shirts kun je het beste bij elkaar leggen. Het is overigens slim om jurken, bloesjes en colberts op een kledinghanger in de kast te hangen. Zo voorkom je kreukels en kun je ze snel uit de kast pakken als je ze aan wilt doen.

Wol vereist extra voorzichtigheid

Met wollen kleren dien je zorgvuldig om te gaan. Wol is namelijk een kwetsbaar soort textiel. Was deze stof altijd op max. 30 graden en gebruik daarvoor het wolwasprogramma. Wol maakt zichzelf schoon, dus hoef je wollen kleding niet zo vaak in de wasmachine te stoppen.